Перейти до основного вмісту

  • УКР
  • РУС

 logo

Середа, Червень 4, 2025 - 18:53
  • Головна
  • Програмне забезпечення
  • Завантаження
  • Форум
  • Курси валют
  • Єдине вікно для міжнародної торгівлі
  • Партнери
  • Про компанію
  • Контакти

Ви є тут

Головна

МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

23.04.2025 N 1690


Про затвердження Методiв вiдбору зразкiв та лабораторних дослiджень (випробувань) для визначення рiвнiв нiтратiв у деяких харчових продуктах для цiлей державного контролю

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 травня 2025 р. за N 791/44197


     Вiдповiдно до частини четвертої статтi 21 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин", пункту 23 Всеохоплюючої стратегiї iмплементацiї Глави IV (Санiтарнi та фiтосанiтарнi заходи) Роздiлу IV "Торгiвля i питання, пов'язанi з торгiвлею" Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми державами-членами, з iншої сторони, схваленої розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 лютого 2016 року N 228-р, пункту 250 Плану заходiв з виконання Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони, та Європейським Союзом, Європейським спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми державами-членами, з iншої сторони, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 жовтня 2017 року N 1106, пункту 8 Положення про Мiнiстерство аграрної полiтики та продовольства України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 лютого 2021 року N 124, наказую:

     1. Затвердити Методи вiдбору зразкiв та лабораторних дослiджень (випробувань) для визначення рiвнiв нiтратiв у деяких харчових продуктах для цiлей державного контролю, що додаються.

     2. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 05 лютого 2019 року N 34 "Про затвердження Методiв вiдбору зразкiв для визначення максимально допустимих рiвнiв нiтратiв у деяких харчових продуктах для цiлей державного контролю", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 28 лютого 2019 року за N 207/33178.

     3. Департаменту державної полiтики у сферi санiтарних та фiтосанiтарних заходiв i продовольчої безпеки забезпечити в установленому законодавством порядку подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     4. Цей наказ набирає чинностi через один мiсяць з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра згiдно з розподiлом обов'язкiв.

Перший заступник Мiнiстра Тарас ВИСОЦЬКИЙ
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр охорони здоров'я України Вiктор ЛЯШКО
Голова Державної служби України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв Сергiй ТКАЧУК

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України
23 квiтня 2025 року N 1690

Методи
вiдбору зразкiв та лабораторних дослiджень (випробувань) для визначення рiвнiв нiтратiв у деяких харчових продуктах для цiлей державного контролю

I. Загальнi положення

     1. Цi Методи встановлюють:

     процедури, за якими вiдбираються зразки харчових продуктiв для лабораторних дослiджень (випробувань) на вмiст нiтратiв;

     процедури, за якими вiдбувається пiдготовка зразкiв та методи лабораторних дослiджень (випробувань), що використовуються для державного контролю рiвнiв нiтратiв у харчових продуктах.

     2. У цих Методах термiни вживаються у таких значеннях:

     1) вiдносне стандартне вiдхилення (RSDr) - стандартне вiдхилення, розраховане на основi результатiв, отриманих в умовах повторюваностi ((sr Цx 100);

     2) вiдносне стандартне вiдхилення (RSDR) - стандартне вiдхилення розраховане на основi результатiв, отриманих за умов вiдтворюваностi ((sR Цx) х 100);

     3) вiдтворюванiсть (R) - значення, нижче якого можна очiкувати, що абсолютна рiзниця мiж окремими результатами лабораторних дослiджень (випробувань), отриманими в умовах вiдтворюваностi (тобто, на iдентичному матерiалi, отриманому операторами в рiзних лабораторiях iз застосуванням стандартизованого методу лабораторного дослiдження (випробування)), буде знаходитися в межах певної ймовiрностi (як правило, 95 %), R = 2,8 х sR;

     4) крита дiлянка - земельна дiлянка (її частина), вкрита теплицею (з використанням скла, пластику чи полiетиленової плiвки), в межах якої вирощується один сорт рослин, що має однакову стадiю зростання та врожай якого планується зiбрати одночасно;

     5) лабораторний зразок - призначений для лабораторного дослiдження (випробування) зразок, видiлений з об'єднаного зразка, або цiлий об'єднаний зразок, якщо згiдно з цими Методами вiн не пiдлягає подiлу на кiлька лабораторних зразкiв;

     6) об'єднаний зразок - комбiнована загальна кiлькiсть всiх точкових зразкiв, вiдiбраних iз партiї або частини партiї; об'єднанi зразки вважаються репрезентативними для партiй або частини партiй, з яких вони були взятi;

     7) партiя - будь-яка визначена оператором ринку кiлькiсть харчового продукту, що походить з одного поля чи критої дiлянки, одного врожаю або охоплюється одним вантажем, з однаковими назвою, властивостями (походження, сорт рослин або тип ґрунту в межах максимальної площi у два гектари), типом пакування, пакувальником, вiдправником або маркуванням;

     8) повторюванiсть (r) - значення, нижче якого можна очiкувати, що абсолютна рiзниця мiж окремими результатами лабораторних дослiджень (випробувань), отриманими в умовах вiдтворюваностi (тобто той самий зразок, той самий оператор, той самий прилад, та сама лабораторiя i короткий iнтервал часу), буде знаходитися в межах певної ймовiрностi (як правило, 95 %), r = 2,8 х sr;

     9) поле - земельна дiлянка (її частина), в межах якої однаковий тип ґрунту, на якiй вирощується один сорт рослин за однаковими методами та стадiєю вирощування;

     10) стандартне вiдхилення (sr) - вiдхилення, розраховане на основi результатiв, отриманих в умовах повторюваностi;

     11) стандартне вiдхилення (sR) - вiдхилення, розраховане на основi результатiв за умов вiдтворюваностi;

     12) точковий зразок - певна кiлькiсть матерiалу, довiльно вiдiбраного з одного мiсця партiї або частини партiї (наприклад, окрема голiвка салату або шпинату, невелика кiлькiсть молодих листкiв або упаковка нарiзаних листкiв);

     13) частина партiї - фiзично вiдокремлена та iдентифiкована частина визначеної партiї, щодо якої застосовується вiдповiдний метод вiдбору зразкiв.

     3. Iншi термiни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про основнi принципи та вимоги до безпечностi та якостi харчових продуктiв", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин" та Методах вiдбору зразкiв та лабораторних дослiджень (випробувань) для визначення рiвнiв мiкроелементiв i забруднюючих речовин у харчових продуктах для цiлей державного контролю, затверджених наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 21 вересня 2024 року N 3648, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 03 жовтня 2024 року за N 1498/42843.

     4. Цi Методи є обов'язковими для:

     державних ветеринарних iнспекторiв, державних iнспекторiв компетентного органу;

     уповноважених лабораторiй;

     операторiв ринку з виробництва та/або обiгу харчових продуктiв.

     5. Вiдбiр зразкiв здiйснюється державними ветеринарними iнспекторами / державними iнспекторами компетентного органу з урахуванням вимог Порядку вiдбору зразкiв та їх перевезення (пересилання) до уповноважених лабораторiй для цiлей державного контролю, затвердженого наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 11 жовтня 2018 року N 490, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 26 грудня 2018 року за N 1464/32916, та засвiдчується актом вiдбору зразкiв.

     6. Зразки вiдбирають окремо з кожної партiї або частини партiї, яка пiдлягає державному контролю. Партiї, маса яких бiльше 30 т або якi походять з полiв площею бiльше 3 га, роздiляють на частини партiї, з кожної з яких вiдповiднi зразки вiдбирають окремо.

     7. Пiд час вiдбору зразкiв необхiдно вживати заходiв з метою уникнення будь-якого впливу на:

     вмiст максимально допустимих рiвнiв нiтратiв у деяких харчових продуктах та результати лабораторних дослiджень (випробувань);

     репрезентативнiсть об'єднаного зразка (у зв'язку з наявнiстю ґрунту на салатi або шпинатi тощо);

     безпечнiсть харчових продуктiв або цiлiснiсть партiй, з яких вiдбирають зразки.

     Також необхiдно вживати запобiжних заходiв, необхiдних для забезпечення безпеки осiб, якi вiдбирають зразки.

     8. Вiдбiр точкових зразкiв здiйснюється з рiзних мiсць, розподiлених максимально рiвномiрно по всiй партiї або частинi партiї, крiм випадкiв, коли це неможливо з певних причин. Про причини вiдхилення вiд процедури вiдбору зразкiв зазначається в актi вiдбору зразкiв.

     9. Об'єднаний зразок утворюється шляхом об'єднання точкових зразкiв.

     10. Об'єднаний зразок пiдлягає гомогенiзацiї. Для кращого змiшування точковi зразки можуть бути замороженi та подрiбненi. Залежно вiд розмiру обладнання (подрiбнювача), яке (який) використовується для гомогенiзацiї, подрiбнюється (змiшується) один або бiльше точкових зразкiв. Для забезпечення високого рiвня екстрагування нiтратiв необхiдна максимально ретельна гомогенiзацiя об'єднаного зразка. Поводження зi зразками має бути однаковим незалежно вiд того, як їх було вiдiбрано: з поля (критої дiлянки) чи на стадiї роздрiбної торгiвлi.

     11. Кожний лабораторний зразок помiщають в чистий, iнертний герметичний непрозорий контейнер, що забезпечує належний захист вiд забруднення (контамiнацiї) i пошкодження та запобiгає втратi вологи. Також забезпечуються усi необхiднi умови та вживаються запобiжнi заходи для унеможливлення змiн у складi зразка пiд час його зберiгання та/або транспортування.

     12. Вiдбiр зразкiв оформлюється актом вiдбору зразкiв (кожний зразок, вiдiбраний для цiлей державного контролю, пiдлягає реєстрацiї iз зазначенням дати i мiсця вiдбору зразкiв, опису поля (критої дiлянки) та партiї або частини партiї, з якої було вiдiбрано зразки, кiлькостi та загальної маси вiдiбраних точкових, об'єднаних та лабораторних зразкiв, сорту рослин, типу ґрунту, методу та стадiї вирощування). Зразки опечатуються в мiсцi вiдбору зразка, на упаковку обов'язково наноситься iдентифiкацiйний код, який вiдповiдає iдентифiкацiйному коду акта вiдбору зразкiв i дає змогу чiтко iдентифiкувати партiю або частини партiї харчових продуктiв, вiд яких було вiдiбрано зразки.

     13. Цi Методи застосовуються однаково до рiзних видiв харчових продуктiв, у тому числi й до тих, що реалiзуються без упаковки, у контейнерах, габаритнiй транспортнiй упаковцi (мiшки, коробки тощо) або роздрiбнiй упаковцi.

     14. Вiдбiр та пiдготовка зразкiв для визначення рiвнiв нiтратiв у деяких харчових продуктах для цiлей державного контролю здiйснюється вiдповiдно до методiв, викладених у роздiлах II, III цих Методiв.

II. Методи вiдбору зразкiв

1. Методи вiдбору зразкiв салату та шпинату у полi

     1. Точковi зразки не вiдбирають на дiлянках, якi не забезпечують репрезентативностi поля (критої дiлянки).

     2. Поля з рiзними типами ґрунту та поля, де вирощують рiзнi сорти рослин та на яких застосовують рiзнi методи вирощування або на яких збирання врожаю проводиться в рiзний час, вважаються окремими полями, а вiдповiднi харчовi продукти належать до рiзних партiй.

     3. Якщо площа поля перевищує 3 га, поле дiлиться на частини по 2 га, i з кожної частини вiдбираються зразки окремо.

     4. Точковi зразки вiдбирають шляхом проходження через поле у напрямках, що вiдображають лiтери W або X. Вiдбiр зразкiв рослин, що вирощують на вузьких грядках чи критих дiлянках, здiйснюють шляхом проходження декiлькох грядок у напрямках, що вiдображають лiтери W або X.

     5. Рослини зрiзуються на рiвнi ґрунту.

     6. Об'єднаний зразок має мiстити не менше 10 рослин, а його маса - становити не менше 1 кг. Зразки вiдбирають лише з рослин товарного розмiру. З кожної рослини видаляються ґрунт, неїстiвне та пошкоджене листя.

2. Методи вiдбору зразкiв великої кiлькостi шпинату, листя салату, дитячого харчування та харчових продуктiв на основi зернових для дiтей грудного та раннього вiку

     1. Метод вiдбору зразкiв, встановлений цiєю главою, застосовується до партiй, маса яких не бiльше 25 т.

     2. У випадку великих партiй (партiї > 30 т), партiя повинна бути подiлена на пiдпартiї по 25 тонн за умови, що пiдпартiю можна фiзично вiдокремити. Беручи до уваги, що маса партiї не завжди є кратною 25 т, маса частини партiї може перевищувати зазначену масу максимум на 20 %. Це означає, що частина партiї може мати масу вiд 15 до 30 т. Якщо партiя не роздiлена або не може бути фiзично роздiлена на пiдпартiї, зразок вiдбирається з партiї.

     3. Маса об'єднаного зразка має становити не менше 1 кг, за винятком випадкiв, коли це неможливо, наприклад, коли вiдбирається одна одиниця або упаковка.

     4. Мiнiмальна кiлькiсть точкових зразкiв, якi необхiдно вiдiбрати вiд партiї, наведена у додатку 1 до цих Методiв.

     5. Якщо партiя складається з окремих упаковок, така кiлькiсть упаковок (точкових зразкiв), якi необхiдно вiдiбрати для формування об'єднаного зразка, наведена у додатку 2 до цих Методiв.

     6. Кожна партiя або частина партiї, що перевiряється на вiдповiднiсть, має бути вiдiбрана окремо. Однак, у випадках коли використання такого методу вiдбору призводить до порушення цiлiсностi партiї (у зв'язку з особливостями виду упаковки, способу транспортування тощо), допускається використання альтернативного методу вiдбору зразкiв за умови, що вiн забезпечує репрезентативнiсть об'єднаного зразка та детально описаний в актi вiдбору зразкiв. У такому разi зразок вiдбирається випадково в межах усiєї партiї (її частини), а там, де це фiзично неможливо, - в межах доступних дiлянок партiї (її частини).

3. Методи вiдбору зразкiв на етапi роздрiбної торгiвлi

     1. Вiдбiр зразкiв на стадiї роздрiбної торгiвлi здiйснюється вiдповiдно до положень викладених у главi 2 цього роздiлу.

     2. Якщо неможливо здiйснити вiдбiр зразкiв, на стадiї роздрiбної торгiвлi застосовується альтернативний метод вiдбору зразкiв за умови, що вiн забезпечує достатню репрезентативнiсть об'єднаного зразка партiї, з якої здiйснюється вiдбiр зразкiв, i детально описаний в актi вiдбору зразкiв.

     3. Якщо частка точкового зразка пiд час вiдбору є настiльки малою, що неможливо отримати об'єднаний зразок масою 1 кг, загальна маса об'єднаного зразка може бути меншою за 1 кг. Також маса об'єднаного зразка вiд партiй дитячого харчування та харчових продуктiв на основi зернових для дiтей грудного та раннього вiку може становити 0,5 кг.

4. Визначення вiдповiдностi (оцiнка) партiї або частини партiї

     1. Партiя або частини партiї вважаються, як такi, що вiдповiдають встановленим вимогам законодавства, якщо результат лабораторного дослiдження (випробування) лабораторного зразка не перевищує максимально допустимих рiвнiв нiтратiв з урахуванням коефiцiєнта вiдновлення i невизначеностi вимiрювання, якi зазначаються лабораторiєю, що провела дослiдження (випробування), в експертному висновку (протоколi, звiтi або iншому аналогiчному документi).

     2. Партiя або частини партiї вважаються, як такi, що не вiдповiдають встановленим вимогам законодавства, якщо результат лабораторного дослiдження (випробування) лабораторного зразка перевищує максимально допустимi рiвнi нiтратiв з урахуванням коефiцiєнта вiдновлення i невизначеностi вимiрювання, якi зазначаються лабораторiєю, що провела дослiдження (випробування), в експертному висновку (протоколi, звiтi або iншому аналогiчному документi).

III. Пiдготовка зразкiв

     1. Зразок харчових продуктiв, зокрема свiжих, необхiдно передати у лабораторiю протягом 24 годин пiсля його вiдбору. Пiд час транспортування зразок зберiгається охолодженим, а якщо це неможливо, пiддається глибокому заморожуванню протягом 24 годин та зберiгається в замороженому станi (не бiльше шести тижнiв).

     2. З кожної окремої одиницi зразка необхiдно видалити ґрунт, сильно забруднене ґрунтом неїстiвне та пошкоджене листя. Забороняється мити зразки, оскiльки це може призвести до зменшення вмiсту нiтратiв.

     3. Весь зразок необхiдно гомогенiзувати. Для кращого змiшування точковi зразки можуть бути замороженi та подрiбненi перед гомогенiзацiєю. Залежно вiд розмiру блендера / мацератора / подрiбнювача, що використовується з метою гомогенiзацiї, може бути об'єднано один або бiльше окремих точкових зразкiв. Процес гомогенiзацiї, який застосовується, має забезпечити досягнення повної гомогенiзацiї зразкiв з метою максимальної екстракцiї та витягу нiтратiв. Поводження зi зразками має бути однаковим незалежно вiд того, були вони отриманi з поля чи з роздрiбної торгiвлi.

     4. З комбiнованої суспензiї необхiдно взяти один або бiльше аналiтичних зразкiв для дослiдження.

IV. Методи лабораторних дослiджень (випробувань), звiт про результати та вимоги до лабораторного контролю

1. Загальнi вимоги

     1. Для цiлей державного контролю рiвнiв нiтратiв у деяких харчових продуктах для цiлей державного контролю повиннi використовуватися методи лабораторних дослiджень (випробувань), що характеризуються вiдповiдно до критерiїв, визначених частиною третьою статтi 21 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин".

     2. Максимально допустимi рiвнi нiтратiв у харчових продуктах встановленi Державними санiтарними правилами i нормами "Максимально допустимi рiвнi окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах", затвердженими наказом Мiнiстерства охорони здоров'я України вiд 13 травня 2013 року N 368, зареєстрованими в Мiнiстерствi юстицiї України 18 травня 2013 року за N 774/23306 (у редакцiї наказу Мiнiстерства охорони здоров'я України вiд 22 травня 2020 року N 1238) (далi - Державнi санiтарнi правила i норми).

     3. Особлива увага пiд час лабораторних дослiджень (випробувань) придiляється процедурi екстракцiї. Процедури екстракцiї гарантують ефективне вилучення нiтрату, наприклад, метод екстракцiї гарячою водою або метанолом/водою (30/70). Екстракцiя холодною водою використовується, лише якщо аналiтичний зразок був заморожений перед екстракцiєю зразка.

     4. Критерiї ефективностi методiв лабораторних дослiджень (випробувань), що використовуються для монiторингу рiвнiв нiтратiв, наведено у додатку 3 до цих Методiв.

     5. Для визначення критерiїв ефективностi методу лабораторних дослiджень (випробувань) дiапазони концентрацiй не вказанi, оскiльки точнi значення розраховуються для концентрацiй, що цiкавлять.

     Значення точностi розраховуються з рiвняння Горвiца:

     RSDR = 2 (1 - 0,5 logC)

     де:

     RSDR - вiдносне стандартне вiдхилення, розраховане на основi результатiв, отриманих в умовах вiдтворюваностi ((sR Цx х 100);

     C - коефiцiєнт концентрацiї (1 = 100 г / 100 г, 0,001 = 1000 мг/кг).

2. Звiтнiсть та iнтерпретацiя результатiв лабораторних дослiджень (випробувань)

     1. Аналiтичний результат повинен бути представлений з поправкою на значення вiдновлення або без неї.

     2. Необхiдно описати спосiб звiтування про результати та рiвень вiдновлення. Аналiтичний результат, виправлений вiдновленням, використовується для перевiрки вiдповiдностi.

     3. Аналiтичний результат повинен бути представлений як "x +/- U", де "x" є аналiтичним результатом, а "U" є розширеною невизначенiстю вимiрювання, використовуючи коефiцiєнт охоплення 2, який дає рiвень достовiрностi приблизно 95 %.

     4. Пiсля закiнчення проведення лабораторних дослiджень (випробувань) оформляється експертний висновок (протокол, звiт або iнший аналогiчний документ) лабораторних дослiджень (випробувань).

     5. Партiя або частина партiї приймається, якщо аналiтичний результат лабораторного зразка не перевищує вiдповiдний максимальний рiвень, який встановлено в Державних санiтарних правилах i нормах, враховуючи розширену невизначенiсть вимiрювання та коригування результату на вiдновлення, якщо у використаному аналiтичному методi було застосовано етап екстракцiї.

     6. Партiю або частину партiї вiдхиляють, якщо аналiтичний результат лабораторного зразка перевищує вiдповiдний максимальний рiвень, який встановлено в Державних санiтарних правилах i нормах, враховуючи розширену невизначенiсть вимiрювання та коригування результату на вiдновлення, якщо у використаному аналiтичному методi було застосовано етап екстракцiї.

     7. Зазначенi у цiй главi правила iнтерпретацiї результату дослiдження (випробування) з огляду на прийняття або вiдхилення партiї застосовуються до результату дослiдження (випробування) зразку отриманого для цiлей державного контролю. У разi проведення дослiдження (випробування) для цiлей захисту або арбiтражу застосовуються встановленi законодавством вимоги.

3. Лабораторнi стандарти якостi

     Лабораторнi дослiдження (випробування) для цiлей державного контролю проводяться акредитованими лабораторiями, уповноваженими компетентним органом вiдповiдно до вимог Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин".

Директор Департаменту державної полiтики у сферi санiтарних та фiтосанiтарних заходiв i продовольчої безпеки Андрiй ПИВОВАРОВ

 

Додаток 1
до Методiв вiдбору зразкiв та лабораторних дослiджень (випробувань) для визначення рiвнiв нiтратiв у деяких харчових продуктах для цiлей державного контролю
(пункт 4 глави 2 роздiлу II)

Мiнiмальна кiлькiсть
точкових зразкiв, якi необхiдно вiдiбрати вiд партiї

Маса партiї, кг Мiнiмальна кiлькiсть точкових зразкiв Мiнiмальна маса об'єднаного зразка, кг
1 2 3
< 50 3 1
вiд 50 до 500 5 1
> 500 10 1

____________

 

Додаток 2
до Методiв вiдбору зразкiв та лабораторних дослiджень (випробувань) для визначення рiвнiв нiтратiв у деяких харчових продуктах для цiлей державного контролю
(пункт 5 глави 2 роздiлу II)

Кiлькiсть
упаковок (точкових зразкiв), якi необхiдно вiдiбрати для формування об'єднаного зразка

Кiлькiсть упаковок або одиниць в партiї Кiлькiсть упаковок або одиниць, що вiдбираються Мiнiмальна маса об'єднаного зразка, кг
1 2 3
вiд 1 до 25 1 упаковка чи одиниця 1
вiд 26 до 100 приблизно 5 %, щонайменше 2 упаковки чи одиницi 1
> 100 приблизно 5 %, максимально 10 упаковок або одиниць 1

____________

 

Додаток 3
до Методiв вiдбору зразкiв та лабораторних дослiджень (випробувань) для визначення рiвнiв нiтратiв у деяких харчових продуктах для цiлей державного контролю
(пункт 4 глави 1 роздiлу IV)

Критерiї ефективностi
методiв лабораторних дослiджень (випробувань), що використовуються для монiторингу рiвнiв нiтратiв

Критерiй Дiапазон концентрацiї Рекомендоване значення Максимально допустиме значення
1 2 3 4
Вiдновлення < 500 мг/кг 60 - 120 % -
> 500 мг/кг 90 - 110 % -
Точнiсть RSDR все Як отримано з рiвняння Горвiца 2 х значення, отримане з рiвняння Горвiца
Точнiсть RSDr може бути розрахована як 0,66 помножена на точнiсть RSDR при концентрацiї, що цiкавить.

____________

Головне меню

  • Головна
  • Програмне забезпечення
  • Завантаження
  • Форум
  • Курси валют

Навігатор ЗЕД

  • База документів
  • Каталог документів
  • Добірка документів
  • Українська класифікація товарів ЗЕД
  • Єдиний список товарів подвійного використання
  • Класифікаційні рішення ДМСУ
  • Середня розрахункова вартість товарів згідно УКТЗЕД
  • Довідка по товару УКТЗЕД
  • Митний калькулятор
  • Митний калькулятор для громадян (М16)
  • Розрахунок імпорта автомобіля

Інформаційна підтримка

  • Електронне декларування
  • NCTS Фаза 5
  • Єдине вікно для міжнародної торгівлі
  • Час очікування в пунктах пропуску
  • Перевірити ВМД
  • Митний кодекс України
  • Кодекси України
  • Довідкові матеріали
  • Архів новин
  • Обговорення законопроектів
  • Віддалений контроль ВМД
  • Перелік тестових завдань
  • Поширені питання
  • Реклама на сайті
Copyright © 2025 НТФ «Інтес» Всі права збережено.
Підтримка: support@qdpro.com.ua