ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
12.06.2009 р. | N 29/1-11.1/2993-ЕП |
---|
У Центральному митному
управлiннi лабораторних дослiджень та експертної
роботи опрацьовано Ваш лист <...> щодо
класифiкацiї товару заявленого до митного
оформлення як "Коньяк у скляних пляшках
мiсткiстю 0,5л та 0,25 л: "Вiрменський коньяк".
Виробник: ТОВ "Араратський виноробний
завод", "Республiка Вiрменiя".
Iз зазначеного питання повiдомляємо наступне.
Вiдповiдно до наданих документiв <...>, Свидетельство о подлинности Армянского коньяка (видане Державною iнспекцiєю по захисту ринку та прав споживачiв Мiнiстерства економiки Республiки Вiрменiя)) товар являє собою алкогольний напiй, вироблений виключно з витриманих в Республiцi Вiрменiя коньячних спиртiв, отриманих в результатi дистиляцiї коньячних виноматерiалiв з сортiв винограду, вирощених на територiях Республiки Вiрменiя та Нагорного Карабаху, розлитий на територiї Республiки Вiрменiя у склянi пляшки мiсткiстю 0,5 та 0,25 л.
Згiдно з мiжнародним законодавством про контрольованi назви за походженням, коньяком (cognac) може називатись напiй виготовлений на основi спиртiв, отриманих у Францiї, в департаментах Шаранта та Шаранта-Маритим та частини департаментiв Дордоно та Де Севр. Мiцнi напої iнших країн зi спирту, одержаного дистиляцiєю виноградних вин (виноматерiалiв), можуть називатись коньяками тiльки на внутрiшньому ринку, у всiх iнших випадках вони називаються брендi, арманьяк, виньяк (Експертиза напитков / В.М.Позняковский, В.А. Помозова, Т.Ф. Киселева, Л.В. Пермякова. 3-е узд., стереотип. - Новосибирск: Изд-во Новосибирского университета, 2000).
Отже, враховуючи вищезазначене вважаємо, що товар заявлений до митного оформлення як "Коньяк у скляних пляшках мiсткiстю 0,5л та 0,25 л: "Вiрменський коньяк". Виробник: ТОВ "Араратський виноробний завод", "Республiка Вiрменiя" повинен класифiкуватись у товарнiй пiдкатегорiї 2208 20 29 00 згiдно УКТЗЕД.
Додатково iнформуємо, що вiдповiдно до Закону України "Про виноград та виноградне вино" вiд 16.06.05 N 2662-IV (iз змiнами i доповненнями) мiцнi алкогольнi напої з характерним букетом i смаком, виготовленi шляхом купажу спиртiв коньячних, отриманих методом дистиляцiї коньячних виноматерiалiв на спецiальних мiдних апаратах з фракцiонуванням, витриманих не менше трьох рокiв у дубовiй тарi або нержавiючих чи емальованих ємностях з дубовою клепкою називаються коньяками України. Коньяки України можуть випускатися пiд власною назвою.
Начальник Управлiння | А.I.Педешко |