ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
18.02.2022 | N 15/15-01-03/7/971 |
---|
Митницям (крiм Енергетичної) |
Про iнформування
Департамент митних, платежiв, контролю митної вартостi та митно-тарифного регулювання ЗЕД в порядку iнформування повiдомляє, що 01.03.2022 набирають чинностi змiни до Податкового кодексу України (далi - Кодекс), внесенi Законом України вiд 30 листопада 2021 року N 1914-IX "Про внесення змiн до Податкового кодексу України та iнших законодавчих актiв України щодо забезпечення збалансованостi бюджетних надходжень" в частини змiни ставок акцизного податку на спирт етиловий та iншi спиртовi дистиляти, алкогольнi напої, пиво.
Зокрема, ставка акцизного податку на пиво iз солоду (солодове) (товарна пiдпозицiя 2203 00 згiдно УКТЗЕД) з 01.03.2022 становить 59,82 грн за 1 лiтр 100-вiдсоткового спирту.
Тобто у другiй колонцi "Основа нарахування" графи 47 митної декларацiї необхiдно зазначати обсяги ввезеного на митну територiю України товару, переведенi в лiтри 100-вiдсоткового спирту.
З метою контролю за нарахуванням сум акцизного податку з ввезеного на митну територiю України пива iз солоду (солодового) та недопущення втрат бюджету повiдомляємо таке.
Вiдповiдно до вимог УКТ ЗЕД пиво - алкогольний напiй, одержуваний шляхом зброджування рiдини (сусла), приготовленої з осолоджених злакiв (найчастiше ячменю або пшеницi.), води та (зазвичай) хмелю. Для приготування рiдини (сусла) може бути використана деяка кiлькiсть неосолодженого зерна (наприклад, кукурудза чи рис). Додання хмелю надає напою гiркуватий присмак, та аромат, полiпшує його збережуванiсть. Пiд час бродiння iнодi додають вишню або iншi смаковi речовини.
Пiдпунктом 14.1.144 пункту 14.1 статтi 14 Кодексу визначено, що пиво - це насичений дiоксидом вуглецю пiнистий алкогольний напiй iз вмiстом спирту етилового вiд 0,5 вiдсотка об'ємних одиниць, отриманий пiд час бродiння охмеленого сусла пивними дрiжджами.
Термiн "фактична концентрацiя спирту за об'ємом" означає число об'ємiв чистого спирту при температурi 20°С у 100 об'ємах продукту при цiй температурi.
Згiдно з Iнформацiєю, розмiщеною в мережi Iнтернет, бiльшiсть видiв пива мiстять 3 - 5,5% спирту. Коли концентрацiя досягає 12%, пивнi дрiжджi перестають розвиватися, тому зварити бiльш мiцне пиво за рахунок бродiння неможливо.
Європейськi стандарти вимагають не перевищувати об'ємну частку спирту, зазначену на етикетцi.
Вiдповiдно до частини дванадцятої статтi 356 Митного кодексу України достовiрною технiко-технологiчною документацiєю вважаються офiцiйно виданi книги, державнi та галузевi стандарти, технiчнi умови, специфiкацiї, каталоги, креслення i паспортнi данi на вирiб виробника.
В.о. директора Департаменту митних платежiв, контролю митної вартостi та митно-тарифного регулювання ЗЕД | Дмитро ГIАДУН |